Od prvih dana života mirisi imaju veliki značaj za svaku osobu. Čakre možemo da stimulišemo i balansiramo putem joge, meditacije, muzike, masaže, akupunkture itd. Međutim, eterična ulјa u odnosu na pomenute postupke mogu igrati odlučujuću ulogu u balansiranju energetskih čakri i veoma dobro deluju u kombinaciji sa pomenutim terapijama. Ovde ćemo navesti najčešće korišćena eterična ulja za balansiranje prve i druge čakre.

Iako postoje hilјade čakri u telu, joga prepoznaje uglavnom sedam glavnih energetskih čakri. Prva čakra se nalazi  na dnu kičme i u njoj je dominantna crvena boja. Na sanskritu naziv za prvu čakru je muladhara što u prevodu znači koren. Od stanja prve čakre zavisi energetski status tela, rad svih ostalih čakri, veza s drugim osobama, želja i volja za životom u fizičkoj realnosti i fizičkom telu. Druga čakra je smeštena u karličnoj regiji, na pola puta između preponske kosti i pupka. U njoj je dominantna narandžasta boja. Na sanskritu naziv za drugu čakru je svadhisthana što u prevodu znači slatkoća pa je poznata i kao seksualna čakra.

Na fizičkom nivou prva čakra je povezana sa nadbubrežnim žlezdama, koštanim sistemom, zubima, debelim crevom, bubrezima, i krvi. Disbalans ove čakre ogleda se sledećim zdravstvenim poremećajima gojaznost, opstipacija, hemoroidi, išijas, problema sa prostatom.

Na emotivnom i mentalnom nivou disbalans prve čakre može se manifestovati kao manjak samopouzdanja, odlaganje obaveza, slab seksualni nagon, tvrdoglavost, razni strahovi, ljutnja, pesimizam, depresija, egoizam, sebičnost, impulsivnost, materijalizam ili potreba za dominacijom.

Eterična ulja kedra, vetivera i kleke se nalaze u BIOSS mešavini eteričnih ulja za balansiranje prve čakre koja nosi naziv Čvrsto na Zemlji. Ova eterična ulјa imaju dubok, zemlјani miris, podstiču stabilnost i ukorenjenost. Kada izgubimo kontakt sa realnošću i zemlјom ispod nas, plaćamo cenu oslablјenog imunog sistema. Kedar, vetiver i kleka nas povezuju sa zemlјom „prizemljuju“ ,  a njihov miris nam pomaže da „budemo prisutni u ovom trenutku“. Eterično ulje kedra kod stanja nervoze deluju umirujuće i ublažavajuće. Diže samopouzdanje i prizemljuje nas. Eterično ulјe vetivera se zbog umirujućeg delovanja naziva „ulјem mira“. Koristi se u narodnoj medicini kao sedativno sredstvo, protiv glavobolјe i stresa. Eterično ulja kleke pomaže da se telo osloboditi od toksina, celulita, ublažava reumatske tegobe u mišićima i zglobovima, napetost i stres, koristi se za podizanje energije, nakon sportskih ili bilo kakvih drugih napornih aktivnosti pri kom nastaju umor ili upala mišića. Eterično ulje kleke pomaže u borbi protiv prehlada disajnih puteva, jača i štiti energetsko polje tela – auru.

Na fizičkom nivou druga čakra je povezana sa čulom ukusa, reproduktivnim organima, prostatom, bešikom, bubrezima, debelim crevom, donjim pršljenovima. Disbalans ove čakre ogleda se sledećim zdravstvenim poremećajima problemi u reproduktivnim organima, menstrualni bolovi, hronična bol u donjem delu leđa, išijas, problemi sa prostatom, bešikom i bubrezima

Na emotivnom i mentalnom nivou disbalans druge čakre može se manifestovati kao strah od seksualne ili emocionalne intimnosti, povučenost, samokritičnost, nepoverlјivost, skrivanje emocija, agresivnost, manipulativnost i nedostatak kreativne energije.

Eterična ulja ylang-ylang, cimeta i pomorandže  se nalaze u BIOSS mešavini eteričnih ulja za balansiranje druge čakre koja nosi naziv Sloboda uživanju. Ova eterična ulјa podstiču optimizam, kreativnost, ravnotežu, seksualnost i senzualnost što omogućava veći osećaj sigurnosti u odnosima. Eterično ulje ylang-ylang što u prevodu znači “cvet cvetova“ potiče iz tropskog dela Azije i poznato je po svojim afrodizijačkim svojstvima. U Indoneziji se cvetovi ove biljke stavljaju na krevet mladenaca u prvoj bračnoj noći. Ulje deluje anti-depresivno, kao afrodizijak, a dosta se koristi i u preparatima za negu kose. Senzualan miris ylang-ylang-a oslobađa psihičke napetosti i smatra se idealnim uljem za masažu osoba koje su pod stresom. Eterično ulje cimeta se koristi protiv urogenitalnih i probavnih infekcija, a takođe se veruje da deluje kao afrodizijak i pobolјšava energiju, vitalnost i libido. Topao i radostan miris eteričnog ulja pomorandže će oživeti vaša čula i podstaći oslobađanje potisnutih emocija. Eterično ulje pomoranže simbolizuje nevinost, senzualnost i plodnost, ono oduzima strah pred nepoznatim situacijama i omogućava nam da radimo od srca i bez predubeđenja.

Da biste aktivirali i balansirali prvu i drugu čakru, upotrebite nekoliko kapi preporučenih eteričnih ulja u mirisnoj svetiljci (aromalampi). Ta ulja će vas opustiti, a ujedno će osvežiti vazduh u prostoriji. Takođe možete utrljati par kapi mešavina eteričnih ulja za balansiranje prve i/ili druge čakre direktno ispod pupka, na krsta i/ili stopala.