Još je antički grčki lekar Hipokrat koji se smatra ocem medicine tvrdio da redovna masaža etarskim uljima čuva zdravlje. Hipokrat je izjavio da su „dnevno aromatično kupanje i mirisna masaža put do zdravlja “ Bilo bi divno kada bismo svi mogli da ispratimo taj predlog !

Jedno od najprijatnijih, opuštajućih i terapeutskih načina doživljavanja aromaterapije je kroz aromamasažu. Aromamasaža je masaža tela uz upotrebu etarskih ulja koja snažno i vrlo brzo preko kože masažom prodiru u krvotok a takođe putem svog mirisa deluju na autonomni nervni sistem.

Kako sami da napravimo ulje za aromamasažu

Ulje za aromamasažu se pravi dodavanjem 10-20 kapi etarskog ulja koje odgovara vašoj ličnosti u 30 ml biljnog  ulja. Za decu ili posebno osetljivu kožu dodajte 5 kapi etarskog ulja u 30 ml biljnog ulja.

Bolje je upotrebljavati  hladno ceđena biljna ulja kao što su suncokretovo, orahovo, bademovo, ulje lešnika, ulje semenki grožđa ili pšeničnih klica, nego mineralna ulja koja su štetna jer zatvaraju pore na koži, teško se upijaju  i mogu izazvati alergije i/ili iritacije na koži.

Antistres masaža je najčešće kombinacija više različitih tehnika masaže i dopunjena je sa specijalnim anti-stres uljima ili kremama koja se umasiraju u kožu i čiji miris dovodi do relaksacije i uspostavljanja ravnoteže. Ona je takođe odličan preventivni tretman koji pomaže da se eliminiše napetost, smanji stres i poboljša protok krvi. Etarska ulja koja dovode do relaksacije i uspostavljanja ravnoteže su lavanda, geranijum, bergamot.