Fitoterapija je jedna od najstarijih nauka koja se pojavila skoro 6000 godina unazad. U osnovi starogrčkog označava lečenje biljkama. Čovek je spoznao lekovitu silu mnogih biljaka još u početku svog civilizacijskog uspona. Najverovatnije da su ga ta saznanja i sačuvala od nestanka. Svet biljaka koji nas okružuje je izuzetno bogat i raznovrstan.

U svetu postoji preko 500 hiljada različitih biljaka. Mnoge od njih su svrstane u kategoriju lekovitih i korisnih. Za lečenje se od biljaka koriste list, cvet, koren, plod, kora i cela biljka.

Lekovite i aromatične biljke u poredjenju sa hemijskim preparatima deluju na organizam mekše i po pravilu ne izazivaju alergije ili slične propratne tegobe. Pri tome biljke sadrže prirodne „medicinske materije“ i jedinjenja koja se lakše usvajaju od strane organizma. Ipak neophodno je posavetovati se sa lekarom ili kvalifikovanim terapeutom ako se odlučite da koristite aktivne materije biljnog porekla u domaćim uslovima.

U saradnji sa „Quanttes“ Međunarodnim udruženjem za promociju i razvoj kvantne medicine u Bioss Laboratories Fitopreparati & Fitokozmetika uspešno je realizovana praktična nastava iz kursa Fitoterapija 14.05. 2016. i 29.05.2016.
Budućim fitoterapeutima i travarima je demonstriran fazni postupak pravljenja različitih tipova fitopreparata. Rukovodioci praktične nastave su bili dr Nada Petrović i dr Slobodan Petrović, za realizaciju aktivnosti korišćene su sledeće lekovite i aromatične biljke: neven, origano, bosiljak, virak, hajdučka trava, trava očajnica, grčko seme, breza, matičnjak, majkina dušica, žalfija, celer, jagorčevina i sladić.
Polaznicima su demonstrirani postupci izrade organskih podloga za lekovite masti, različite tehnike maceracije, pravljenje lekovitih čajnih mešavina, tinktura, uljnih macerata, vina, melema i sirupa. Prva grupa polaznika je bila veoma inspirativna u davanju imena čajnim smešama i tako su nastali: „Čaj za Frajle“ , „Džejms Bond Čaj“ i „Relax Čaj“
I na kraju:

Želimo budućim fitoterapeutima mnogo uspeha u budućem radu

dr Nada Petrović
dr Slobodan Petrović

BIOSS  Laboratories Fitopreparati & Fitokozmetika